Aktyvūs ir sveiki

Fizinis aktyvumas – tema skambanti garsiai jau keletą metų. Plati visuomenė jau yra tikrai įsisavinusi, jog sveika gyvensena turėtų būti kiekvieno tikslas, tačiau dažnam trūksta tiek praktinių, tiek teorinių žinių, tam, kad galėtų tą tikslą pasiekti. VšĮ „Išminties erdvės“ 2021 m. rugsėjo mėn.–2023 m. liepos mėn. įgyvendino projektą „Aktyvūs ir sveiki“ Nr. SRF-FAV-2021-1-1105 bendrai finansuojamą Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Projekto metu buvo skatinamas fizinis aktyvumas ir ugdomos sveikos gyvensenos idėjos Vilniaus m. vaikų dienos centrų vaikams ir jų šeimoms. Projekto metu buvo įgyvendinti numatyti uždaviniai: skleisti sveikos gyvensenos idėjas, organizuoti fizinio aktyvumo mankštas vaikams ir jų tėvams / globėjams, taip pat ugdyti poreikį įdomiau, turiningiau, įdomiau ir sveikiau leisti laisvalaikį. Projekte dalyvavusi tikslinė grupė buvo sudaryta iš 150 vaikų iš įvairių Vilniaus m. vaikų dienos centrų, taip pat 100 suaugusiųjų, kurių vaikai lanko šiuos dienos centrus.

Projekte pasiekti rezultatai:

1. Vyko 10 paskaitų-susitikimų vaikams apie sveiką gyvenseną, kurių metu vaikai praturtino žinias šiose srityse: racionali mityba, nuolatinis fizinis aktyvumas, asmens higiena, grūdinimasis. tinkamas poilsis, sveikatai žalingų įpročių atsisakymas, sanitarijos ir saugos reikalavimų vykdymas, savitvarda ir ramus dvasinis pasaulis. Vyko diskusijos, kas yra sveikata ir ligos, meilė ir neapykanta, džiaugsmas ir liūdesys, laikas ir jo leidimo būdai, nuolatinis judėjimas, asmens higienos būtinybė, kodėl valgome bulvių  traškučius, picas, mėsainius, geriame saldžius gaivius gėrimus ir kt., kas mums kelia entuziazmą ir kas jį slopina. Paskaitų-susitikimų metu buvo pritaikomi metodai: teorija, praktika, atvejo analizė, diskusija,  minčių lietus, patyriminės situacijos, žaidimai ir kt. Iš viso dalyvavo 150 vaikų iš šių Vilniaus m. vaikų dienos centrų: „Išmintingieji“, „Ateities vaikai“, „Baltupiečiai“, „Atsigręžk į vaikus“, „Duok ranką“, „Išminties akademija“, Lietuvos Samariečių bendrijos Vilniaus skyriaus „Jaunasis samarietis“ 3 vaikų dienos centrų, VšĮ Vilniaus policijos klubo vaikams ir jaunimui Vilniaus ir Grigiškių  skyriai.

2. Vyko 10 paskaitų-susitikimų tėvams / globėjams apie sveiką gyvenseną: fizinį aktyvumą, emocinę sveikatą, poilsį Baltupių savivaldos centre „Cedronas“ bei vaikų dienos centrų patalpose. Didžiausios diskusijos vyko kaip skatinti vaikus aktyviai turiningai leisti laisvalaikį, kas yra ypač svarbu paauglystėje užtikrinant vaikų sveikatą. Dalyvavo 100 tėvų.

3. Nuo 2021 m. rugsėjo iki 2023 m. liepos mėn. vyko fizinio aktyvumo įvairaus pobūdžio mankštos vaikams Baltupių savivaldos centre „Cedronas“, Vilniaus Žygimanto Augusto progimnazijoje bei stadionuose, sporto aikštynuose. Buvo suformuota 10 grupių po 15 vaikų. Iš viso 150 dalyvių. Kiekviena grupė sportavo po 9 mėn.  Specialistų sudaryta programa padėjo vaikams ugdyti vikrumą, jausti discipliną, dirbti komandoje ir padėti draugams. Buvo sukurta 12 vaizdo mankštų įrašų vaikams, kuriuos  galima naudoti nuotoliniu būdu, t. y. namuose papildomai sportinei veiklai su tėvais, draugais. Vaikus treniravo Virginija Juodviršė, Monika Bartonavičiūtė, Jurgita Vilmantė Jazbutytė.

 

4. Nuo 2021 m. rugsėjo mėn. iki 2023 m. birželio mėn. 2 kartus per savaitę vyko fizinio aktyvumo ir sąmoningo kvėpavimo užsiėmimai šeimoms, kurie buvo vykdomi 2 grupėms po 20 dalyvių. Viena iš grupių skyrė daugiau dėmesio tempimo, jogos, gimnastikos pratimams, kita grupė praktikavo sąmoningą judesį ir kvėpavimą. Šiuos užsiėmimus vedė ilgametę patirtį turintys treneriai Rūta Balevičiūtė, Gabija Gadliauskaitė, Laimutė Janulienė, Rūtenis Paulauskas ir kt.

 

5. Viso projekto metu kas 3 mėnesius vyko 6 šiaurietiškojo ėjimo žygiai šeimoms Verkių regioniniame parke, prie Žaliųjų ežerų, Sapieginėje, Pavilnio regioniniame parke. Žygius vedė profesionali šiaurietiškojo ėjimo pradininkė ir populiarintoja Rasa Paulauskienė, dalyviai stiprino ne tik fizinę, bet ir psichologinę sveikatą, grožėjosi Vilniaus gamta. Šiaurietiškojo ėjimo žygiai pagerina fizinę būklę, suteikia žvalumo ir pasitikėjimo savimi, mažina kraujospūdį ir cholesterolį, tinka tiems, kurie niekada nesimankštino ir nemėgsta tradicinių sporto rūšių bei sporto salių, reabilitacijai po traumų, visiems, kurie mėgsta išbandyti naujus dalykus. Projekto metu buvo nupirkta 30 kompl. profesionalių šiaurietiškojo ėjimo lazdų LEKI, viso dalyvavo 200 dalyvių. Renginio pradžioje trenerė visada supažindindavo su ėjimo nauda sveikatai ir technika. Šiuos žygius organizacija tęs ir pasibaigus projektui, nes ši veikla labai populiari tarp šeimų ir vyresnio amžiaus žmonių.

6. 2022 m. birželio 9–12 d. sodyboje „Vežiakojis“, Trakų r., vyko 4 dienų trukmės sveikos gyvensenos stovykla šeimoms „Gyventi – tai judėti“, kuri dalyviams suteikė daug vertingų teorinių ir praktinių žinių apie sveikos gyvensenos puoselėjimą. Ypatingai kruopščiai paruošta programa siekė įkvėpti 30 dalyvių savo kasdienybę praturtinti įvairiais naudingais įpročiais.

Kiekvienas stovyklos rytas prasidėdavo ankstyva trenerės Rasos Paulauskienės vedama „Pabudink sielą džiaugsmui“ mankšta, kuri suteikė dalyviams ne tik galimybę savo kūnus fiziškai paruošti dienos įspūdžiams, tačiau pasitelkiant sąmoningo kvėpavimo technikas nuraminti ir savo dvasinį pasaulį. Gryname ore, gamtos apsuptyje, sodyboje „Vežiakojis“ vestos tokios veiklos kaip sportinės varžybos, orientacinis, estafetės, joga, šokio-judesio terapija suteikė progą dalyviams ne tik išbandyti įvairias sporto šakas, tačiau ir susipažinti vieniems su kitais, dirbti komandoje. Šių veiklų įvairovė dalyvius įkvėpė tam tikrus kiekvienos veiklos aspektus pritaikyti ir grįžus iš stovyklos. Šios praktinės žinios buvo tik dar labiau sustiprintos kviestinių lektorių (Rūtenio Paulausko, Dariaus Ražinsko, Beno Ulevičiaus) teorinėmis paskaitomis apie įvairius sveikos gyvensenos aspektus ir praktinius patarimus sveikesnei kasdienai. Be šių jau minėtų veiklų dalyviai taip pat tyrinėjo stovyklavietės apylinkes: ėjo į žygį su šiaurietiškomis lazdomis ir plaukė baidarėmis Verknės upe. Žygis šiaurietiškomis lazdomis aplink Vaisiečio ežerą, vestas šiaurietiškojo ėjimo instruktorės Rasos Paulauskienės, buvo ypač vertingas ir įdomus dalyviams, kadangi šiaurietiškasis ėjimas turi daug naudos žmogaus fizinei būklei. Šiaurietiškasis ėjimas – tai mankštos būdas, kurio metu dirba net 90 procentų viso kūno raumenų, kadangi einant su šiaurietiškojo ėjimo lazdomis dirba ne tik kojų, tačiau ir rankų, nugaros raumenys. Būtent šios naudingos šio ėjimo technikos savybės sužavėjo ir nustebino stovyklos dalyvius. Kita veikla, palikusi didelį įspūdį – tai plaukimas baidarėmis. Ši veikla ne tik treniravo dalyvių raumenis, tačiau ir komunikacijos įgūdžius, mokėjimą dirbti komandoje, padėti vieni kitiems, kadangi baidarėmis buvo plaukta po 2, o upės trasa buvo sudėtinga, dažnai reikalaujanti visų bendro susitarimo ir pagalbos. Laikas praleistas kartu, gamtoje ir aktyviai tikrai buvo labai įsimintinas kiekvienam dalyviui. Ramesnės stovyklos veiklos – meditacijos ir pirtis – buvo ne kiek mažiau svarbios pabrėžiant sveikos gyvensenos svarbą, nes į ją įeina ne tik fizinė, tačiau ir emocinė sveikata.

Apibendrinant galima teigti, jog ši VšĮ „Išminties erdvės“ rengta stovykla praplėtė dalyvių išmanymą apie sveikos gyvensenos praktiką ir paskatino ją integruoti į kasdieninį gyvenimą, suteikė dalyviams daug vertingų teorinių ir praktinių žinių apie sveikos gyvensenos puoselėjimą.

Projektas vykdytojui atnešė didelę naudą: įmonė įgijo patirties organizuojant fizinio aktyvumo veiklas, pagerėjo teikiamų vaikų socialinės priežiūros paslaugų kokybė (vaikų dienos centrų vaikai turėjo galimybę nuolatos sportuoti), įsigijo šiaurietiškojo ėjimo lazdas bei sporto inventorių vaikų mankštoms, taip pat padidėjo organizacijos viešumas, žinomumas.

Projekto metu 2021 rugsėjo mėn.–2023 m. liepos mėn. vykdytos veiklos supažino dalyvius su įvairiais sveikos gyvensenos aspektais ir skatino fizinį aktyvumą. Suteiktos teorinės bei praktinės žinios bus įtrauktos į dalyvių kasdienybę, o įvykdytos veiklos dalyviams suteiks idėjų tolimesniam aktyviam laisvalaikiui, kas jiems suformavo sveiką gyvenseną ir jos kultūrą.